Vyhrál cenu za design. Nám vyrábí jedinečné květináče

Květináče v lupen & pupen prodává také mezinárodně úspěšný polský designér Jakub Sojka

“Jak jsem začal spolupracovat s lupen & pupen? To je velmi jednoduché: majitelka si mě našla sama. Podobně ostatně začíná devadesát procent mých spoluprací, od výběrových květinářství po concept stores v mnoha zemích světa,” říká Jakub Sojka. Polský keramik a designér se přestěhoval do Česka před dvěma lety. Výrobky jeho studia Fóbe vznikají v Ostravě, ale exportuje především do zahraničí. “Vidět své práce vystavené na místech, jako je Dubaj nebo Izrael je pro mě absolutní satisfakce.” Prodává také do Dánska nebo Německa.

Sojkovy květináče jsou minimalistické, promyšlené, nadčasové. V lupen & pupen si zákazníci mohou vybrat ze série květináčů na titěrných nožkách Planter ve třech velikostech a v několika barevných provedeních, nejoblíbenější jsou ty dvoubarevné v odstínu skořice a v odstínu glitch, což je unikátní černý vzor na saturovaném bílém povrchu, který působí tak trochu jako japonská tušová malba. Podobnost možná není čistě náhodná, Sojkova žena pochází z Japonska a umělec používá při práci také japonské štětce, které patřily manželčině babičce. Lupen & pupen také prodává autorovy oblíbené žlábkovité květináče RÓG, květináče na dloooouhých nohách Sojii a keramické pohárky na kávu Hserver, které byly oceněny na polském designovém festivalu “Must have”.

“Inspirace je podle mého suma zkušeností. Jsme obklopeni modernismem, minimalismem a skandinávským stylem, a i mou cestu vyznačuje záliba v surových přírodních materiálech a tak málo zdobnosti, jak je jen možné. Každopádně jako keramik vždy řeším nějakou reálnou situaci s hmotou, takže první je funkce, forma následuje.” 

Prvním materiálem, se kterým Jakub Sojka pracoval, byl ovšem - beton. Přechod od betonových stolků a křesel ke keramice se jeví poměrně dramatickým. Podle autora ale mají oba materiály mnoho společného, v obou případech se jedná o metodu odlévání, a navíc pro práci s betonem není potřeba drahá elektrická vypalovací pec. Tu si mohl dovolit až poté, co úspěšně rozběhl produkci betonových objektů, a mohl přejít k materiálu, který mu nabídl víc kreativních možností. Ve své keramické praxi také od začátku využíval 3D tisk. “Před deseti lety to bylo něco úplně nového a bylo ohromně zábavné objevovat jeho možnosti, dnes je pro mě 3D tisk zásadní a každodenní prostředek k tomu, abych dovedl zhmotnit svůj nápad.”

Vášeň pro květináče se nezrodila jen tak z ničeho. Jakub Sojka miloval zahradničení už jako teenager. Letos se naučil, jak úspěšně pěstovat rostliny v hydroponním prostředí. Rodinný balkon v Ostravě obrostla šťavnatá a aromatická bazalka, skořice, citrony a thajské bylinky. Skvělé pro přípravu ranních muesli anebo italských těstovin. Kromě zahrádky a vaření miluje architekturu. “Na dovolenou vozím dalekohled a s nesmírnou radostí koukám na budovy, hlavně modernistické. Střechy, terasy a balkony v tomto stylu jsou úžasné!” Jakub Sojka je také sběratelem vintage výrobků ze šedesátých až osmdesátých let.

 

Autor: Tereza Šimůnková