Stephania erecta - krasavice z “bramborové” hlízy

Stephania erecta je kaudiciformní (hlízovitá) rostlina pocházející z Thajska, poprvé popsaná britským botanikem Williamem Grantem Craibem v roce 1922. V přírodě ji najdeme také v tropických pralesech Vietnamu, Laosu nebo Kambodži. Po dvaceti letech byla přejmenována na stephanii pierrei, ale nový název se nikdy moc neujal. Její dužnatá spodní část zvaná kaudex připomíná bramboru a může dorůstat až dvaceti centimetrů. Spokojená bude na světlém místě (ale ne na přímém světle) s vysokou vlhkostí. V zimě hibernuje a probouzí se na jaře. Jakmile z kaudexu začne klíčit rostlinka s nečekaně jemnými a křehkými listy - zvlášť v kontrastu s hlízovitou základnou - vyšplhá do velkých výšek a určitě vám bude vděčná, když jí dáte podporu pro lezení.  

Zasaďte si stephanii erectu

Stephanii většinou seženete jako kaudex, ze kterého vám při správném postupu a velké dávce trpělivosti vyraší stonek s drobnými lístky. A jak na to? 

1. Namočte kaudex do vlažné vody na 24 hodin, aby se takzvaně probudil.

2. Na jedné straně kaudexu uvidíte malý hrbolek, ze kterého později začne rašit stonek. Na ten pozor - ujistěte se, že jste kaudex umístili do substrátu touto stranou nahoru.

3. Kaudex vložte z jedné třetiny do květináče se substrátem, ideální je směs pro sukulenty. Na dno květináče doporučujeme drenážní vrstvu keramzitu. Hlízu nedávejte hlouběji, je poté náchylnější k hnilobě.

4. Aby kaudex vyrašil, je nutné zvýšit vlhkost v okolí rostliny. Můžete ji celou i s květináčem umístit do igelitového sáčku, který je dobré občas vyvětrat. Pozor na přelití, zaléváme pouze okolní substrát, nikdy ne kaudex, a rosíme také pouze rostlinu. Obrňte se trpělivostí, než z kaudexu vyroste rostlina, může to trvat týdny i měsíce. 

Na podzim začnou stephanii žloutnout listy. Nebojte se, vše je v pořádku, jen se připravuje na zimní spánek, aby mohla v létě opět vyrašit. Jakmile shodí listy, je nutné ji přestat zalévat a nechat ji na suchém chladnějším místě až do jara, kdy opět celý postup opakujeme

Zaléváme 1x za 7-10 dní v létě kolem kaudexu, stephanie má ráda vzdušnou vlhkost, takže roste nadzemní část (ale neroste kaudex).
Stephania erecta je toxická - pozor na děti a domácí zvířata.
Na našem e-shopu si můžete pořídit jak kaudex, tak dospělou Stephanii.