Připravte své pokojovky na zimu

Podzim je tady a s ním přichází také několik změn ve způsobu péče o pokojové rostliny. Zkracuje se den a klesají venkovní teploty, což má vliv na jejich potřeby. Péče se liší v závislosti na druhu pokojovky, ale několik obecných zásad platí pro většinu z nich.

Několik tipů, jak pečovat o pokojové rostliny na podzim.

Zálivka a vlhkost vzduchu

V podzimním a zimním období rostliny obvykle potřebují méně vody než v létě. V období vegetačního klidu tedy není nutné rostliny zalévat tak vydatně jako na jaře nebo v létě, protože přebytečnou vodu nejsou schopny vstřebat. Pozor si ale musíte dát v případě, že jsou vaše pokojovky umístěny poblíž radiátoru a tudíž dochází k rychlejšímu odpařování vody. V tomto případě je dobré dbát také na zvýšení vlhkosti vzduchu v okolí pokojové rostliny napříkald tím, že jí umístíte na podmisku s vodou a s keramzitem, aby se voda vypařovala a docházelo tak ke zvýšení vlhkosti přímo v okolí rostliny.

Světlo

Ujistěte se, že mají vaše pokojovky dostatek světla. Se zkracujícími se dny je ho v místnosti méně a je třeba zvážit, zda některé rostliny nepřesunout blíže k oknu. Severní parapet pro ně také nebude přes zimní období ideálním místem a proto pokud máte možnost umístění i například na východní či západní stranu, určitě to vaší pokojovce prospěje.

Hnojení

Na podzim můžete začít snižovat frekvenci hnojení, protože růst rostlin obvykle zpomaluje. Pokojovky hnojíme do konce září a poté můžeme přidávat do zálivky například Lignohumát, kterým ani přes zimu nic nezkazíme. Chemická hnojiva by se měly zcela vynechat a opět začít používat až začátkem jara.

Škůdci

Podzim a zima jsou ideálním obdobím pro škůdce pokojových rostlin. Suchý vzduch a teplé prostředí jim dělá vyloženě dobře a proto je nutné rostliny pravidelně kontrolovat. Když na některé pokojovce škůdce najdete, je dobré ji umístit do karantény, aby nedošlo k přenosu i na ostatní pokojovky a pořídit si přípravek na jejich hubení.

Teplota

Teplotní výkyvy pokojovým rostlinám nesvědčí. Proto pokud se rozhodnete vyvětrat, přesuňte pokojovky raději na chvíli z parapetu na bezpečnější místo, abyste o ně nepřišli.

Mějte ale na pamněti, že každá rostlina má své specifické požadavky, které je nutné respektovat. Přechod z léta do podzimu a následně zimy může být pro rostliny náročný. Pokud na něj ale budete připraveni, pokojovky se vám odvděčí a zimu bez problému zvládnou.

Shop now

You can use this element to add a quote, content...