Aby se u vás caladiu líbilo

Caladia neboli andělská křídla či sloní uši jsou tropické rostliny původem ze Střední a Jižní Ameriky. Ve svém přirozeném prostředí se pěstují venku, ale není divu, že srdce nejednoho plantlovera zatoužilo mít tyto parádnice doma. Jejich papírově tenké, různě zbarvené a vzorované listy jsou velikým lákadlem. Je ale těžké caladium pěstovat v interiéru? Máme pro vás pár tipů, jak na to, aby se mu u vás líbilo.
Právě jste si domů přinesli tuhle barevnou krásku a přemýšlíte, co s ní. Nejprve se ujistěte, že je zasazená v květináči se správným substrátem a drenážní vrstvou keramzitu na jeho dně. Substrát by měl být dobře propustný, protože i přesto, že caladium miluje vlhkost, nemělo by stát ve vodě. Proto by měl být nepostradatelnou složkou substrátu také perlit, který ho provzdušní. 
Kde caladium doma umístit? Potřebuje rozptýlené světlo. Čím více ho bude, tím krásnější a zářivější listy vypěstujete. Dávejte si pozor na průvan, ten jim radost neudělá. Ideální teplotou v období vegetace, zhruba od března do října, je 25-30 °C. V tomto období by se caladia měla také jednou za 7 dní pohnojit.
Takže teď máte caladium ve vhodném substrátu na místě s rozptýleným světlem. A co zalévání? Jak již bylo řečeno, caladium miluje vlhkost, ale všeho moc škodí. Substrát by měl být stále mírně vlhký, jen pozor na přelití. Vlhkost můžete zvýšit tím, že ho postavíte do podmisky s vodou na keramzit či oblázky tak, aby květináč nebyl ponořený do vody. Caladiu nerosíme listy, nemá to rádo.
Caladia jsou sezónní rostliny. Nelekejte se proto, když jim na podzim s ubývajícím světlem začnou odumírat listy. Je to pro vás znamení, abyste přestali rostlinu zalévat. Následuje období přezimování. Co tedy dělat v zimě? Jakmile všechny listy opadají, můžete hlízy buď nechat v květináči na chladnějším a suchém místě (ideálně okolo 15 °C), nebo je vyjmout z květináče, na sucho očistit od substrátu, nechat přirozeně proschnout, aby nezačaly uhnívat, a uložit je k zimnímu spánku na suché místo (opět s teplotou ideálně okolo 15 °C). Takto uchovávané hlízy zabalte do kokosového vlákna, novin nebo látky a vložte je do krabice tak, aby se hlízy vzájemně nedotýkaly. Ať tak či tak, na jaře hlízy vložte do vhodného substrátu a začněte zlehka zalévat. Její nebývalá krása se brzy zase probudí k životu.
A abychom nezapomněli, caladium je jedovaté. Buďte proto opatrní, pokud máte doma děti, zvířata nebo třeba zvídavého spolubydlícího.

Shop now

You can use this element to add a quote, content...