Květináče, které budou vaše květiny milovat

V lupen & pupen věříme, že s rostlinami je život lepší. Rostliny dokážou jednoduše a přirozeně pozvednout styl a atmosféru vašeho domova, ale potřebují k tomu jedno - aby se u vás taky cítily jako doma. Výrobce prémiových terakotových květináčů Bergs Potter, které u nás můžete koupit, to pochopil už před osmdesáti lety.

Dánská firma Bergs Potter vyrábí květináče, které budou vaše pokojovky milovat. Mimořádně kvalitní nádoby z glazované i neglazované terakoty - směsi jílů vypalovaných při velmi vysokých teplotách - udrží všechnu vlhkost, kterou rostliny potřebují, a zároveň jsou přirozeně velice prodyšné, takže kořeny mohou volně dýchat. Protože jsou mrazuvzdorné, hodí se jak dovnitř, tak na terasu, a při správném zacházení vaší rodině vydrží generace. 

Dáni v Itálii

Naše oblíbená firma vznikla v roce 1942 v Kodani. Mladý účetní Victor Berg zrovna podědil keramickou dílnu, a aby trochu rozsvítil pochmurnou atmosféru válečných let, vyzdobil výlohu květinami. Originální kombinace čerstvých květů a keramiky s patinou začala přitahovat lidi. Brzo jich chodilo tolik, že mohl otevřít další dvě pobočky. Firmu později převzali Victorovi syn a dcera, kteří se zaměřili na nový - nebo naopak prastarý? materiál - terakotu. Zručné a zkušené řemeslníky pro její výrobu nalezli v Toskánsku. Rozjela se produkce květináčů inspirovaná italskou uměleckou tradicí a kulturním dědictvím a zároveň jejich dovoz do Dánska a později do dalších zemí. Firmu nyní vlastní zakladatelův vnuk a dva rodinní přátelé. Do nabídky Lupenu & Pupenu jsme vybrali jak tradiční kousky, tak představitele současného skandinávského designu.

Méně je více
Když se sourozenci Bergovi rozhodli rozšířit a posunout rodinnou výrobu, pátrali po inspiraci na skandinávských hradech, po šlechtických sídlech a historických archivech. Jenže jak už to tak bývá, o zásadní kousek zakopli (skoro doslova) v zahradní boudě. Syn Victora Berga zde totiž nalezl majestátní, velice elegantní zahradní květináč, ze kterého se vyklubal původní starožitný kousek vyrobený na královském hradě Fredensborg. Produkce byla později přemístěna do menších dílen v Kodani a nakonec zanikla, když v šedesátých let na scénu dorazily plasty. Podle svého “královského kousku” nicméně mladý Berg navrhl budoucí vlajkovou loď Bergs Potter - “královský” květináč Copenhagen. Dodnes jsou ručně vyráběny z nejjemnější terakoty v severní Itálii. My je prodáváme ve velikosti  o průměru 12 cm a 21 cm.

Design je dokonalý tehdy, když už z něj nemůžete nic odstranit. Další nadčasovou klasikou v naší nabídce je mimalistický květináč Julie. Když ho jeho autorka, designérka Ninetta Mariani, vytvořila, řekla prý jen: “Jednodušeji to nejde!” Bylo to v Miláně v roce 1960 a i dnes můžeme jen souhlasit. Současné skandinávské siluety zastupují třeba květináče série Hoff grafické designérky Anne Hoff v tlumených zemitých odstínech s komplementárními podmiskami anebo cylindrické obaly na květináče Romeo v luxusní smaragdové, které posunují představu o “zeleném životě” ještě o další level.