Pozvěte k sobě tropy v podobě philodendronů

Philodendrony jsou po anthuriích druhým největším rodem v čeledi áronovitých. Čítají téměř 500 rostlinných druhů a další druhy jsou nepopsané. Název Philodendron vznikl z řeckého slova philo (láska) a dendron (strom). Jejich přirozeným prostředím jsou tropické deštné lesy, především Střední a Jižní Ameriky, kde se pěstují také jako venkovní okrasné rostliny. Pro svou nenáročnost obecně patří k oblíbeným pokojovým rostlinám s řadou kultivarů a hybridů. 

V pralese vyhledávají převážně stinnější stanoviště, a proto v bytě snesou i místo bez přímého slunečního svitu. Podle typu stonku se dají rozdělit na šplhavé a nepopínavé. Šplhavé ocení podpěru v podobě kokosové nebo mechové tyče, zatímco ty nepopínavé rostou vzpřímeně. Některé z philodendronů mohou mít vyšší nároky na vzdušnou vlhkost.

Protože jako další áronovité rostliny obsahují philodendrony krystaly šťavelanu vápenatého dráždicího po požití trávicí soustavu a způsobujícího nevolnost, neměly by se philodendrony dostat do rukou zvídavým dětem nebo domácím mazlíčkům. Tekutina obsažená ve philodendronech může podráždit pokožku a raději se vyvarujte i kontaktu s očima. 

Skvělou volbou pro začínající pěstitele je Philodendron Rojo Congo. Nové listy tohoto nešplhavého philodendronu přecházejí z červené barvy do tmavě zelené. Tento druh prospívá v dobře provzdušněném substrátu na stanovišti s nepřímým světlem.

Oblíbeným philodendronem je poměrně mladý hybrid Philodendron Birkin se svými tmavě zelenými listy a bílými pruhy. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která potřebuje dostatek rozptýleného světla, aby se zachovalo panašování listů. Nemá zvláštní potřeby ohledně vzdušné vlhkosti a nejlépe se mu daří opět v dostatečně provzdušněném substrátu.

Pokud zatoužíte po sametovém šplhavci či popínavém philodendronu, jistě vám udělá radost Philodendron hederaceum var. hederaceum (nazývaný také Philodendron Micans). Stejně jako Philodendron Birkin bude prospívat na místě s dostatkem rozptýleného světla, ale zvládne i stinnější kout. V letních měsících ho zalévejte po proschnutí vršku substrátu a zálivku omezujte, jakmile se jeho růst zpomalí, tedy na podzim a v zimě. 

Opravdovým skvostem mezi philodendrony je Philodendron White Princess se svými panašovanými listy. Rostlina vhodná i pro začátečníky není náročná na vzdušnou vlhkost. Patří mezi nepopínavé philodendrony její panašované listy budou chloubou každého plant lovera. 

Ať už vám srdce zaplesá pro sametovost popínavého philodendronu nebo bílé žilkování birkinky, do vašeho domova přinesou krásu a závan tropů.